Een automatische kippendeur, waarom moeilijk doen?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Een fantastische uitvinding voor jouw kippenhok is natuurlijk de automatische kippendeur. Zo vergeet je nooit meer het hok af te sluiten, kun je gerust een keertje uitslapen en zelfs een weekendje weg. Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat een vos of een marter het kippenhok leegrooft, wetende dat jouw kippen nu gewoon veilig hun ding kunnen doen. Ideaal toch? 

Voor welke kippendeur in jouw situatie past, zal ik je de verschillende opties laten zien. Er zijn natuurlijk een heleboel ‘gadgets’ met alle toeters en bellen op zo’n deur te verzinnen, maar in principe komt het hier op neer:

Een automatische kippendeur op stroom of op batterijen?

Dat is eigenlijk de grote vraag. Waar ligt jouw persoonlijke behoefte en wat is er bij jouw kippenhok mogelijk. Tegenwoordig zijn er een behoorlijk aantal automatische deuren beschikbaar, waarbij je dat zelf kunt bepalen. Die werken namelijk zowel op stroom als op batterijen. Dat is wel zo prettig.

stroom vs batterijen

Deur op stroom

Bij een automatische deur op stroom, moet je toch ergens een stopcontact of verlengsnoer nodig hebben. Het ligt natuurlijk een beetje aan jouw situatie, maar dat kan weleens lastig zijn. 

Daarnaast is een nadeel, dat de automatische kippendeur het ook niet meer doet bij een stroomuitval. Gelukkig komt dit vandaag de dag niet of nauwelijks voor, maar het kan wel eens gebeuren. En dan zal je net zien, dat zoiets gebeurt in jouw weekendje weg…

Een groot voordeel daarentegen is natuurlijk wel, dat je er eigenlijk totaal geen omkijken meer naar hebt. In principe doet de deur het altijd.

Deur op batterijen

Bij een automatische deur op batterijen is het grote nadeel, dat je deze wel op tijd moet vervangen. En vaak is het ook zo dat je ze met grote regelmaat moet vervangen. In de meeste gevallen heb ik het over iedere 3 tot 6 maanden. Zaak is het dus om dit heel goed in de gaten te houden. Want als nou net die ene nacht de vos besluit langs te hobbelen…

Een automatische kippendeur met een tijdschakelaar of werkend op lichtsterkte?

Er zijn situaties, waar het prettiger is om de deur te openen of te sluiten op vaste tijden en er zijn situaties, waar een natuurlijk proces met lichtsterkte meer wenselijk is. Gelukkig hebben verreweg de meeste automatische kippendeuren de optie om dit zelf te kiezen. Echter, er zijn erbij die alleen op tijd of op licht werken. Let hier goed op, alvorens je deze aanschaft.

Deur met een tijdschakelaar of timerfunctie

Volledige controle over het gaan en staan van jouw kippen? Dat kan natuurlijk. Door zelf een tijd in te stellen, bepaal jij wanneer de kippen uit het hok mogen en wanneer ze er weer in moeten zijn. Ook voor als je bijvoorbeeld een haan hebt, en deze iedere ochtend luidkeels de wat minder blije buren wakker staat te brullen. Dan kan ik me heel goed indenken, dat je dat liever op een iets later tijdsstip wilt hebben. Door het hok nog iets langer afgesloten te laten, denkt de haan dat het nog geen ochtend is. Tenzij het hok niet lichtdicht is natuurlijk…

Als je de kippen op een vast tijdsstip van de dag een toegang tot een extra ruimte wilt bieden, kun je dat zo ook heel eenvoudig instellen.

Deur met een lichtsensor

Een automatische kippendeur op basis van een lichtsensor is wat natuurlijker en ook heel erg handig. Bij een bepaalde hoeveelheid licht gaat de deur automatisch open. Als het dan weer donkerder wordt, gaat het deurtje vanzelf weer dicht. Ongeacht het seizoen, de deur werkt namelijk op lichtsterkte. Als het in de winter dus minder lang licht is, regelt de sensor dat de automatische deur ook minder lang open is.

Bij gebruik van zo’n sensor kan het voorkomen dat jouw tuinverlichting of veiligheidsverlichting ervoor zorgt dat de deur weer open gaat. Zo kunnen de roofdieren makkelijk bij jouw kippen en heeft de deur eigenlijk z’n nut verloren. Er zijn een soort van ‘slimme’ sensors, die ook hier rekening mee kunnen houden en de deur dicht laten.

Een automatische deur met een katrolsysteem of op tandwielen

Er zijn verschillende systemen op de markt, waarvan zo goed als allemaal op basis van een katrolsysteem of op basis van tandwielen. De deuren met katrol gaan altijd van boven naar beneden dicht (als een soort guillotine), waar de deuren met tandwielen zowel van boven naar beneden als van links naar rechts kan bewegen.

Eigenlijk zijn vrijwel alle automatische deuren inmiddels ook uitgerust met veiligheidssensoren. Dit om te voorkomen dat een kip vast komt te zitten bij het automatisch sluiten van de deur. Wel zo veilig.

Katrol tandwiel systeem

Deur op basis van katrolsysteem

Bij automatische deuren op basis van een katrolsysteem wil nog wel eens voorkomen, dat de deur in dichte toestand nog op te tillen is. Als hardnekkige roofdieren hier aan gaan lopen morrelen, bestaat de kans dat ze de deur omhoog tillen en alsnog jouw kippen kan pakken. Gelukkig zijn er motorisch ook zwaardere uitvoeringen, waarbij dit ook niet meer kan voorkomen.

Deur op basis van tandwielen

Van een deur op basis van tandwielen wordt veelal gezegd, dat deze veiliger, steviger en meer solide zijn. Dit heeft te maken met de weerstand die de motor kan bieden, mocht er onverhoopt een roofdier aan het deurtje staan te rommelen. Deurtje blijft dicht, totdat het signaal aangegeven wordt, dat het open mag. Geeft toch een extra zeker gevoel…

Ik wil zo’n automatische kippendeur, maar welke moet ik kiezen?

Nu we hierboven de grootste verschillen uitgelegd hebben, is het voor jou dus zaak om een keuze te kunnen maken. Ik heb alvast drie populaire en meest gekochte automatische kippendeuren op een rijtje gezet. Ze zijn allen voorzien van een veiligheidsstop, zodat je niet bang hoeft te zijn, dat er een kip vast kan blijven zitten in de deur. Net zoals de automatische kippendeur zelf, maak ook ik het je graag gemakkelijk.

Kerbl automatische kippendeur

1. Kerbl automatische deurset

Dit is een automatische deur, dat werkt via een katrolsysteem. Je kunt bij deze deur zelf kiezen of je gebruik maakt van de timerfunctie, of dat je gebruik maakt van de lichtsensor functie.

Dit systeem kan zowel op stroom als op 4x AA batterijen gebruikt worden. Deze deur maakt gebruik van een hoge tilcapaciteit van 2,5 KG, zodat roofdieren als vossen en marters zo min mogelijk kans hebben binnen te komen.

Chickenguard extreme automatische kippendeur

2. Chickenguard Extreme

Jouw kippen zitten er veilig bij met deze automatische kippendeur van Chickenguard. Deze populaire deur is op basis van een katrolsysteem en werkt alleen op 4x AA batterijen.

Dankzij een innovatief zelfsluitend systeem, is het bij deze automatische kippendeur voor roofdieren onmogelijk de deur omhoog te kunnen duwen. Extreem veilig dus!

Omlet automatische kippendeur

3. Omlet Autodoor

En als laatste, maar zeker niet de minste, is daar de Autodoor… van Omlet. Compleet, makkelijk en super veilig. Beter ga je ze niet krijgen. Door een krachtige motor in combinatie met metalen tandwielen schuift de deur opzij in plaats van naar boven. Hierdoor zijn roofdieren in het kippenhok verleden tijd, hoe volhardend ze ook mogen zijn. 

Daarbovenop kun je zelf bepalen of deze deur op stroom gaat of op batterijen. En ook is deze automatische deur natuurlijk voorzien van een tijdschakelaar én een lichtsensor. Kortom, voor ieder wat wils.

Omlet Eglu Cube

De Eglu Cube, een bijpassend kippenhok bij de Omlet Autodoor.

Het perfecte ruime kippenhok voor iedere kippenhouder. Jouw kippen verzorgen is nog nooit zo makkelijk geweest. Werkelijk waar, aan alles is gedacht. Hiermee geef je jouw kippen geen kippenhok, maar een ruimtestation. Opvallend en hypermodern met alles erop en eraan. Durf anders te zijn!

Ik wil dat ruimtestation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *